Lešniki spadajo med oreščke, ki pa so, kot vemo zelo zdravi in bi jih morali bolj redno zobati. In, če orehi spadajo med najbolj zdrave oreščke v naši prehrani, potem bi za lešnike lahko mirno rekli, da so prava vitaminska bomba med oreščki.
Lešnike z lupinico vred hranimo v temni posodi, ki dobro tesni in jih shranimo kar v hladilnik. Tako bodo zdržali tudi 4 mesece. Olupljeni lešniki bodo zdržali manj časa. Lešnike pa lahko tudi zamrznete, tako shranjeni bodo počakali tudi do 12 mesecev.
Praženec z lešniki
Recept za praženec z lešniki in kislo smetano.
Sestavine
6 kosov Jajce - kokošje
2 žlici Sladkor - beli
150g Pšenična bela moka
50g Lešniki
Sol
Vanilijev sladkor
250ml Kravje mleko - polnomastno
120g Kisla smetana
2 žlici Olje - sončnično
Priprava
Iz beljakov in 1 žlice sladkorja stepemo trd sneg.
V drugi posodi zmešamo rumenjake, moko, mlete lešnike, sladkor, sol, vanilijev sladkor, mleko in kislo smetano. Narahlo vmešamo še sneg iz beljakov.
V ponvi segrejemo olje. Vanjo zlijemo pripravljeno testo in pustimo, da na spodnji strani zakrkne. Nato testo obrnemo in počakamo da zakrkne še na drugi strani.
Testo natrgamo in lepo zlato rumeno zapečemo.