Ajda "na" gorenjskih Brionih

Ajda je prinesla Tomažu zanimive sestavine za jesenski krožnik.

Ajda je prinesla Tomažu zanimive sestavine za jesenski krožnik. Foto: TV Veseljak

Ajda Mlakar je bila v oddaji Kralj svoje kuhinje v gosteh pri chefu in lastniku restavracije Brioni.

Ajda Mlakar je v tretji oddaji Kralj svoje kuhinje, ki jo lahko gledate vsak ponedeljek ob 20.00 na TV Veseljak Golica, ponovitev pa si lahko ogledate v nedeljo, prav tako ob 20.00, obiskala chefa in lastnika bistroja in kavarne Brioni, Tomaža Polenca. Prinesla mu je bučo hokaido, račje prsi, mandlje v lističih, maslo in bio pomaranče. Tomaž se zelo rad ukvarja s francosko kuhinjo, zato so mu bile sestavine všeč.

Kralj svoje kuhinje, tretji del 2
Tomaž Polenec in Ajda Mlakar sta ustvarila odličen jesenski krožnik.
VR

Izvedeli smo nekaj trikov za pripravo račjih prsi, pred peko jih je treba malo narezati, in v te reže dati začimbe. Pa dati jih je treba peč v mrzlo ponev, da bodo spustila več maščobe in dobila hrustljavo skorjico. Maščobo, ki odteče pri pečenju, pa spravimo v kozarček, jo damo v hladilnik in uporabimo pri pečenju jajčk na oko, krompirja, lahko pa jo namažemo tudi na kruh.

Kralj svoje kuhinje, tretji del
Ajda Mlakar se je tokrat odpravila v kranjske Brione.
TV Veseljak

Za aranžiranje krožnikov moraš imeti malo umetniške žilice, je povedal Tomaž. Skriti gost, ki ga je v svojo gostilno povabil chef, je bil Tilen Lotrič, ki je tu opravljal študentsko delo. Seveda se mu je med delom pripetilo tudi nekaj nerodnosti, a so vse pozabljene. Tilen je zelo užival v krožniku in pohvalil vse prepletajoče okuse. Tilen je velik sladkosned, najrajši v tem lokalu pohrusta Pavlovo tortico, v študentskih časih je ob petkih obvezno pripeljal sošolce, da so se sladkali. 

Posnetek zaslona 2024-10-18 085210.jpg
Pridružil se jima je Tilen Lotrič, ki je kot študent delal v Brionih.
TV Veseljak

Na koncu so družno ugotovili, da je potrebno živeti z dobro hrano, dobro pijačo in dobrimi ljudmi.

Nakupovalni seznam:

Buča hokaido

Maslo

Račje prsi

Bio pomaranče

Mandlji v lističih

Posnetek zaslona 2024-10-18 085915.jpg
Račje prsi v omaki iz buč hokaido.
TV Veseljak

Sestavine:

Za bučno kremo:

5 žlic masla

3 žlice oljčnega olja

5 šalotk

1 buča hokaido

sok 2 bio pomaranč

1 lovorov list

1 vejica rožmarina

sol

Za račje prsi:

3 kosi račjih prsi

3 zvezdni janeži

2 palčki cimeta

8 nageljnovih žbic

8 zrn črnega popra

6 zrn kajenskega popra

sol

Posnetek zaslona 2024-10-18 085306.jpg
Tilen Lotrič obožuje sladice, v Brionih Pavlovo torto.
VR

Za omako:

2 šalotki

1 žlica masla

sol

3 žlice pomarančnega likerja

sok 2 pomaranč

Za belgijski radič:

2 glavici belgijskega radiča

2 žlici oljčnega olja

Za pomarančno sol:

3 žlice solnega cveta

lupinica 2 bio pomaranč

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko
  • | Preko sistema DAB+ | po vsej Sloveniji

Kje smo vidni:

  • | Telemach | Kanal 19
  • | Telekom | Kanal 21
  • | T-2 | Kanal 16
  • | A1 | Kanal 24
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2024