Slovenske kuharice: ko Lovra presenetijo - tepke!

Navihani Lovro Prešiček v družbi prve kuharice - Bojane Pipan iz Zasipa pri Bledu

Navihani Lovro Prešiček v družbi prve kuharice - Bojane Pipan iz Zasipa pri Bledu Foto: Luka Švigelj / Sviglo Production

V oddaji Slovenske kuharice vsak ponedeljek odkrivamo kulinarično zgodbo iz Zasipa pri Bledu.

V prvi oddaji je domačinka Bojana Pipan skupaj z voditeljem Lovrom Prešičkom skuhala jed s sestavino, ki je zagotovo ne bi pričakovali – pripravila sta ohrovtove zvitke s tepkami.

Prge

Tepke oziroma prge so posebna sorta hrušk, ki jih je v času lakote v 18. stoletju ukazala saditi Marija Terezija. Zaradi visoke hranilne vrednosti in izjemne obstojnosti so postale nepogrešljiv del prehrane v številnih slovenskih regijah.

V Zasipu pri Bledu to tradicijo ohranjajo še danes – tudi po zaslugi odlične kuharice Bojane iz Prgarije, kot pravijo temu koncu. »Recept je povsem moj,« pravi Bojana, ki je sicer sama vzgojila ali nabrala tudi vse ostale sestavine za ohrovtove zvitke. Recept najdete tu: KLIK

Slovenske kuharice, 1. oddaja.jpg
"Nič ne šparat," je gospa Bojana večkrat podučila Lovra.
Luka Švigelj / Sviglo Production

Odlične v sladkih in slanih jedeh

Bojana in Lovro sta pripravila ohrovtove zvitke s prgami – slano jed, ki na izviren način združuje zelenjavo in značilno aromo posušenih tepk. Te so odlične tudi v sladicah, pri čemer ne potrebujemo dodatnega sladkorja, saj so tepke izjemno sladke.

Ko jih posušimo in zmeljemo, dobimo prgino moko, ki jo domačini uporabljajo v štrukljih, poticah in drugih tradicionalnih dobrotah.

Prgovc in cmočki – lokalni zaklad

V Zasipu pečejo tudi poseben kruh iz tepk, imenovan prgovc, iz katerega Bojana pripravlja še en biser domače kuhinje: mehke cmočke, ki jih ni treba kuhati. Ti so odlična priloga k ohrovtovim zvitkom ali drugim slanim jedem.

DSC07796.jpg
ohrovtovi zvitki s tepkami
Luka Švigelj / Sviglo Production

 Slovenske kuharice, iščemo vas!

Vsak ponedeljek ob 20. uri na TV Veseljak Golica oddaja Slovenske kuharice odkriva zaklade slovenske kulinarike – od tradicionalnih receptov do drobnih trikov naših babic.

Slovenske kuharice, 1. oddaja.jpg
"Še bova kuhala skupaj," sta se strinjala glavna kuharja v prvi oddaji Slovenske kuharice.
Luka Švigelj / Sviglo Production

Poznate izjemno kuharico in si želite, da bi zanjo vedela vsa Slovenija? Prijavite jo (ali sebe!) na kuharice@veseljak.si.

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko
  • | Preko sistema DAB+ | po vsej Sloveniji

Kje smo vidni:

  • | Telemach | Program 9
  • | Telekom | Program 21
  • | T-2 | Program 16
  • | A1 | Program 24
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2025