Jožica in voditelj Lovro Prešiček sta najprej pripravila trgačo, poseben kruh, ki je lahko obložen z različnimi nadevi.
Od kode ime trgača? “Določene stvari, ki jih kuham, sem sama poimenovala glede na področje, kjer delam in ustvarjam. In to je na Trški Gori, ki je najlepša vinska gorica nad Novim mestom. V zidanici v času trgatve gospodinja delavcem vedno nese pijačo. In pri nas velja, da delavcem nikoli ne smeš dati samo piti, ampak tudi nekaj za odlomiti, za odtrgati in pojesti. In tako je nastala trgača- kruh za trgatev,” razloži Jožica.
Zelje, krompir in fižol
K takemu kruhu pa se sveda odlično poda nekaj na žlico. Zato bo zadišalo po preposti, a srčni jedi, ki jo Dolenjci poznajo kot zelje, krompir in fižol.
Lovro se je tudi danes marsičesa navdušil. Med drugim tudi trika pri mesenju testa, ki ga prej ni poznal.

»Poglej, vse sestavine so prijateljice med sabo, in zato bo to potem tako dobro,« je Lovra podučila Jožica, ko sta med snemanjem pogledala v lonec iz katerega je dišalo po odličnem domačem kosilu.
Kuhanje s srcem in po občutku
V njunem klepetu ste lahko slišali tudi, zakaj Jožica nikoli ne kuha po tehtnici, ampak po občutku, po srcu in spominu – ter zakaj so zanjo najpomembnejši čisti predpasnik, speti lasje in nasmeh.
Ne zamudite najbolj vesele kuharske oddaje Slovenske kuharice, ki je na sporedu vsak ponedeljek ob 20. uri in vsako sredo ob 18. uri samo na TV Veseljak Golica.
Prijavite se
Če tudi vi poznate kakšno kuharico, ki ima svojo posebno jed iz vašega kraja (ali ste to kar vi), pišite na kuharice@veseljak.si.
Morda boste prav vi naslednji, ki bo Lovru razkril skrivnosti domače kuhinje.