Dobra kuha: Recept za slastno omako iz kislice

Kislico lahko nabiramo do zgodnjega poletja. Uporabljamo jo kot zelenjavno prilogo ali čežano, ki se poda k ribam. Z nasekljanimi lističi lahko začinimo juhe, omake, ribje in mesne jedi.

Danes v oddaji Dobra Kuha Nina Cestnik Pavlič predstavlja vsem dobro znano kislico. Ta ni  primerna le za grizljanje, ko zmanjka sline, ampak jo lahko uporabimo tudi v kuhinji.

Tukaj je recept za omako s kislico, ki se prilega k dušenim ribjim filetom.

Sestavine za omako
:
20 gramov masla,
25 gramov moke,
3 žlice sesekljanih listov kislice,
375 mililitrov jušne osnove,
sol, sveže mleti poper in ingver,
ena kislo smetano, 
drobno sesekljani peteršilj

V kozici segrejemo maslo. Ko se razpusti, vanj vmešamo moko in pražimo toliko časa, da moka svetlo porumeni. Nato dodamo sesekljano kislico in vse skupaj nekaj časa dušimo. Prežganje zalijemo z jušno osnovo in jo začinimo s soljo, poprom in zmletim ingverjem. Nato še vmešamo in na hitro segrejemo (ne sme vreti) kislo smetano. Na koncu pa omako potresemo še z peteršiljem. 



Odlične in uporabne recepte lahko slišite vsak dan ob 12:30 na Radiu Veseljak v oddaji Dobra kuha.

http://veseljak.si/oddaje/dobra-kuha

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko
  • | Preko sistema DAB+ | po vsej Sloveniji

Kje smo vidni:

  • | Telekom | Kanal 21
  • | T-2 | Kanal 16
  • | A1 | Kanal 24
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2025