Pri potici velja samo ena skrivnost. Lotiti se je moramo.
Zato se letos spomnimo tradicije, vprašajmo mamo in babico... nato pa se kraljice božične mize lotimo sami in soustvarjajmo tradicijo za prihodnje rodove. Kajti potica ni samo še en recept, potica je simbol praznikov in veselja; priprava potice je obred, ki se izpili s časom.
Osnova vseh potic je mehko in toplo kvašeno testo, ki ga zamesimo z maslom, mlačnim mlekom, rumenjaki in sladkorjem; lahko ga odišavimo z rumom, ali pa prepustimo, da našo potico dišavijo le plemeniti orehi.
Orehe za nadev poparimo z vrelim mlekom, obogatimo z rumenjaki in razrahljamo s stepenim snegom beljakov, lahko pa nadevu dodamo še rozine, limonino lupinico ali žličko kakava; kar pogumno sladkajmo, saj potice ne jemo vsak dan, pest drobtin pa bo nadev uravnotežila.
Tesno zvito potico prepikamo s tanko iglo, počasi vzhajano pa pečemo dobro uro, da se zlatorjavo zapeče. Ne glede na to, kakšna bo naša potica, najpomembneje se bo zgodilo že med peko: dom bo napolnila z vonjem po praznikih.
Več kuharskih skrivnosti izveste v rubriki Dobra kuha. Vsak dan ob 12.25 na Radiu Veseljak.