Čokolada je živilo, pridobljeno iz kakavovih zrn. Kljub temu, da se v zadnjih treh desetletjih bolj kot zdravilo obravnava kot slaščica, raziskave kažejo, da snovi, ki jih najdemo v čokoladi, pozitivno vplivajo na naše zdravje.
Kakavovo zrno vsebuje več kot 200 spojin, ki naj bi bile koristne za telo. Obilno so prisotni polifenoli, ki so močni antioksidanti. Mednje uvrščamo flavanole, ki predstavljajo glavni podrazred flavonoidov v kakavu.
Uživanje temne čokolade bogate s flavanolom naj bi zmanjšalo tako krvni pritisk kot tudi inzulinsko odpornost. Oba predstavljata tveganje za bolezni, tudi za bolezni srca in ožilja.
Uživanje temne čokolade ima pozitivne vplive na naše zdravje. Tako si jo lahko brez slabih občutkov privoščimo v zmernih količinah.
VROČA ČOKOLADA S POMARANČO IN CIMETOM
Za nadvse okusno domačo vročo čokolado ne potrebujete kupljenega praška, ampak dobre sestavine.
150 ml mleka
50 ml sladke smetane
lupinica 1/2 bio pomaranče
0,25 žličke cimeta
50 g na koščke narezane temne čokolade
25 ml pomarančnega likerja
V kozico dodamo mleko, smetano, cimet in pomarančno lupinico. Pristavimo na kuhalnik in vsebino na zmerni temperaturi počasi zavremo.
Kozico odstavimo in tekočino čez drobno cedilo vlijemo v skodelico, da odstranimo pomarančno lupinico. Precejeno tekočino vlijemo nazaj v kozico. Dodamo na koščke narezano čokolado in med mešanjem segrevamo še toliko časa, da se čokolada stopi in dobimo povsem gladko čokoladno tekočino. Odstavimo in vmešamo pomarančni liker.
Vročo čokolado nalijemo v skodelico in postrežemo.