Najiskrenejša doslej

Saša Lendero je iskreno spregovorila o svojih zmagah in porazih, ljubezni, materinstvu in bolečih izkušnjah ter se razgalila kot še nikoli doslej.

Draga moja,

sedim v toplem objemu svojega doma. V zraku se prepletajo dišave sveč in božičnih piškotov, v ozadju prav na nežno odmevajo zvoki glasbe. Odeta v mehek kopalni plašč, pokrita s toplo odejo in s skodelico vročega čaja v roki se podajam na prav posebno potovanje. Kako lepo si je v mislih zavrteti čas nazaj! Se spomniti bogate prehojene poti, se nasmehniti ob prenekateri neumnosti, ki bi jo danes storila povsem drugače. A izkušnje so dragocene, ne bi jih zamenjala za nič na svetu.

Draga moja Saši, zdaj si že prerasla velikansko željo, ki te je spremljala vse otroštvo, da bi imela brata ali sestro. Počasi začenjaš sanjariti o svoji prihodnosti in svoji družini. Večkrat razlagaš, da boš imela šest otrok. Veliko družino! Žal mi je ... moram ti povedati, da ne boš imela šestih otrok in ne prav velike družine. Boš pa v majhni družinici našla vse tisto, o čemer sanjaš!

En a najlepših izkušenj v življenju

Ko boš stara 36 let, boš neke junijske noči okoli pol druge ure zjutraj rodila hčerkico. Popolna bo! Tvoj dragi bo s teboj in ves čas te bo držal za roko vse do trenutka, ko bosta v naročje vzela svoje največje bogastvo. Pozneje te bodo sredi noči odpeljali v tvojo sobo. Do jutra boš sedela ob oknu, prepolna čustev in občutka, da se je tvoje življenje začelo na novo. Vse se ti bo zdelo drugače, tako lepo kot še nikoli. Tistega sončnega vzhoda ne boš nikoli pozabila. Vem, da že zdaj včasih razmišljaš o tem, kako grozno mora biti roditi in da te je strah že za toliko let naprej, a nikar ne skrbi! To bo ena najlepših izkušenj v tvojem življenju!

Najraje bi ti rekla, da se opogumi in imej otročka malo prej – predvsem zato, ker bo prvih osem mesecev zelo napornih. Nočem te strašiti, ampak res si pred porodom naberi nekaj energije. In predvsem – naspi se! Z Miho bosta sleherno noč vstajala dvajset- in večkrat. Pod očmi boš imela črne kolobarje, velike kot kolesa, komaj boš stala in družabno življenje bo postalo znanstvena fantastika, celo grozljivka. Ampak ko se bo tvoja punčka nasmehnila in ti pritisnila tiste mehke rokice na obraz, se ti bo zdelo, da bi vso težo sveta lahko nosila v eni roki. Veš, zelo lepo je biti mama. Poskusi biti malo prej in morda ne samo enkrat. Družina je največ, kar lahko imaš!

5294945c286626cfe299e12acfa22a3e.jpeg

Polna vznesenosti, energije in nasmeha

Kmalu boš stara sedemnajst let in prvič si čisto resno zaljubljena! Polna si vznesenosti, energije in nasmeha, ki nekje znotraj ves čas žari. Prepričana si, da bo trajalo večno. A ne bo ... Tisti pravi, s katerim boš želela preživeti svoje življenje in si ustvariti družino, bo prišel kar precej zatem. Naj te ne prestraši dejstvo, da bo kar nekaj let mlajši od tebe, saj bosta nekaj let pozneje na to čisto pozabila. Poleg tega boš podedovala dobre gene svoje babice (za katere boš zelooo hvaležna) in tvoja leta ne bodo preveč na glas kričala, koliko jih je, haha.

Moram ti povedati – ne vem, ali te bo to razžalostilo –, ampak ne boš se prav zlahka in pogosto zaljubljala. Tvojega srca in pozornosti ne bo ravno lahko zbuditi.

Morda se ti prav zato ne bodo dogajale ljubezni na prvi pogled. Zaljubila se boš šele, ko boš nekoga že kar dobro poznala.

Kot odtisi v mehki glini

Ko boš našla pravo ljubezen, nikoli ne pozabi, da smo ljudje zelo različni. Dogodki in čustva našega otroštva in odraščanja ostanejo v vseh nas kot odtisi v mehki glini. V letih zorenja se obrusijo, a mislim, da vedno ostanejo, in nekako določajo naš pogled na svet. Zato imej v partnerstvu potrpljenje in razumevanje! Veliko se pogovarjaj, pa vendar se včasih ugrizni v jezik. Naj te trenutna jeza ne zanese, saj nekaterih stvari ne moreš nikoli več vzeti nazaj, če so enkrat izrečene.

Nauči se vsaj nekaj malega o glasbeni tehniki, saj ti bo mnogo let pozneje tvoj dragi vsak dan z velikim žarom med seboj primerjal kompresorje in predojačevalce.

Rada bi ti prihranila kakšno bolečino in razočaranje, ki se zgodi v vsaki (tudi v tisti usodni, življenjski) ljubezni, a ne morem. Lahko pa ti povem, da boš imela ob sebi čudovitega, nežnega, zabavnega, skrbnega in ljubečega moškega, s katerim boš zelo srečna. Redki bodo trenutki, ko se tega ne bi zavedala.

Ujeta v odvisnosti in žalosti

Nekaj bi ti rada povedala brez olepševanja – napakam se v življenju žal ne boš izognila in s katero od njih boš prizadela ljudi, ki jih imaš najraje. A moram ti povedati še nekaj – ko boš starejša, boš lahko pri sebi cenila to, da nisi nikoli nikogar prizadela namenoma.

Slabe odločitve pa seveda prinašajo posledice, in včasih bo s tvojih ramen breme posledic zdrsnilo tudi na ramena tvojih najbližjih. Ena največjih napak v tvojem življenju bo odločitev, da se odzoveš na avdicijo za pevko spremljevalnih vokalov pri takrat popularni moški kitarski zasedbi. Tako zelo rada bi te prosila, da tega ne narediš, a zdaj vem, da boš nujno potrebovala to izkušnjo (da boš dozorela in znala ceniti stvari, ki jim zdaj še ne pripisuješ dovolj velikega pomena). Skupaj z vsemi solzami, žalostjo, strahom, nemočjo, revščino, ponižanjem in osamljenostjo naslednjih sedmih let. Zveze nikakor ne boš zmogla zapustiti, čeprav boš večkrat poskusila. V tem času boš porušila čisto vse svoje poslovne povezave, izgubila stike z vsemi prijatelji, razočarala in globoko prizadela boš svoje ljubeče starše, opustila študij v četrtem letniku tik pred diplomo, postala boš povsem odvisna ... in zelo in ves čas žalostna.

A zaupala ti bom nekaj. V sebi imaš ogromno moč, in to se bo izkazalo še nekajkrat v tvoji odraslosti. Nisi in ne boš iz takega materiala, ki ga je lahko zlomiti. Nekajkrat se boš upognila, a zlomila nikoli! Kakšna škoda, da tega še ne veš! Ko boš tole svojo lekcijo o odnosih predelala do konca, boš odšla za vedno in čez nekaj let bo tvoje življenje popolnoma drugačno. Trdo boš delala, trudila se boš, kmalu boš v rokah držala svojo univerzitetno diplomo in svojo prvo ploščo. Počasi boš postajala uspešna … in sčasoma se bodo zacelile rane tebe in tvojih najbližjih.

O poslovnih napakah ti ne bom govorila, ker se mi kljub posledicam, ki so jih imele, ne zdijo tako zelo pomembne. Imela boš pač nekaj manj gmotne varnosti in nekaj več skrbi s preživetjem, kot bi jih lahko imela sicer, a kot sem rekla – imetje ne bo prav velikega pomena v tvojem vrednostnem sistemu.

Zapomni si – napake delamo! Vsi! Pomembno je, kaj naredimo potem – jih zanikamo in si lažemo ali pa jih prepoznamo, sprejmemo in se iz njih učimo. Ne boj se jih! In predvsem, uči se iz njih, da ti jih ne bo treba ponavljati!

b557d9c49ce25faefab2d106c8c1c13a.jpeg

Ne verjemi slepo in ne zaupaj!

A za božjo voljo – ne zaupaj kar vsem ljudem po vrsti! Vem, da hočeš verjeti, da so ljudje globalno dobronamerni in pošteni, ker praviš, da bi ti bilo brez tega prepričanja težko živeti na tem svetu. Vem ... in tudi čez 25 let si še vedno želim, da bi bilo tako, kot misliš zdaj. A svet je vseh barv in misli ter srca ljudi so vseh odtenkov. Zapomni si – najbolj ti bodo zamerili uspeh! Bolelo te bo, da ti ga bodo najmanj privoščili prav tisti tvoji kolegi, ki bodo najbolj vedeli, koliko truda, žrtvovanja in neuspehov se je moralo zgoditi do tistega trenutka, ko je vsa Slovenija s tabo prepevala Ne grem na kolena. Prav v tem času boš spoznala tudi to, da imaš nekaj ljudi, ki jim lahko zaupaš z življenjem. Nikoli te ne bodo izdali! Bodi hvaležna za to veliko bogastvo in nikoli ne pozabi na to!

V vrvežu odraslosti

Noben tvoj uspeh ne bo prišel zlahka, za vsako novo stopničko boš delala in se trudila dolgo časa, saj se ti bližnjice večinoma (iz različnih razlogov) ne bodo zdele sprejemljive. Ko boš štiridesetico pustila za seboj, boš še jasneje vedela, da edino pošteno dosežen uspeh zate lahko pomeni vrednoto in nekaj, kar boš pri sebi cenila.

Zdaj še ne veš (čeprav tvoje glasno petje – prostovoljno ali ne – že nekaj let poslušajo vsi bližnji in daljni sosedje), ampak glasba bo v nekaj letih povsem zaznamovala svoje življenje. Postala bo tvoja ljubezen, obsesija, služba, hobi in na pot ti bo pripeljala tudi ljubezen tvojega življenja. Ne bo lahko, saj boš začenjala čisto brez denarja in vsakovrstnih zvez. Moram ti priznati, da te bodo tvoja čvrsta moralna in etična načela precej upočasnjevala, a na koncu boš na svoj način – tisti pravi in edini sprejemljiv zate – dosegla vse, kar si želiš, čeprav boš nekajkrat na poti skoraj obupala. Z Miho bosta ustvarila nekaj res velikih uspešnic. Tvoji koncerti in nastopi bodo polno obiskani in lahko boš ponosna nase, saj na svoji poti ne boš nikoli stopala čez trupla. Ljudje se ti bodo vedno zdeli pomembnejši od stvari. Dvakrat boš skoraj zastopala svojo državo na Evroviziji. Obakrat se ti bo zmaga za las izmuznila. Ob drugem poskusu ti, kljub največji podpori občinstva in televizijskih gledalcev, strokovna komisija ne bo namenila niti ene same točke. Takrat se boš odločila, da je ta zgodba zate končana. Kljub razpletu – ali pa prav zato – bosta obe pesmi postali uspešnici, ne le v Sloveniji, temveč tudi v krogih evrovizijskih oboževalcev, ki ti bodo še deset let zatem pisali pohvale, spodbude in prošnje, da se vrni v evrosongovsko bitko.

Tvoje odraslo življenje bo ves čas tako ali drugače povezano z glasbo. Rada boš nastopala in zabavala ljudi, a pripravi se na to, da boš po rojstvu Arie zvečer teže zapuščala dom. Čeprav boš še vedno veliko na odrih in boš v tem še vedno uživala, bosta z Miho začela iskati tudi druge možnosti, ki bi vama omogočile več časa z družino. Po mnogo letih vama bo uspelo – prebila se bosta na šlagerski trg Nemčije, Avstrije in Švice, kjer bosta postala uspešna in iskana avtorja melodij.

Zakaj se bojiš?

Stara si osemnajst let in hodiš v zadnji letnik poljanske gimnazije. To bi morala biti najlepša in predvsem najbolj nora, zabavna, družabna leta tvojega življenja. Pa niso ravno, kajne?

Najraje si doma. Ne hodiš rada ven. Pravzaprav sploh ne hodiš (no ja, enkrat ali morda dvakrat boš šla v disko). Izogibaš se zabavam in diskotekam, saj se nekje v sebi bojiš, da te drugi tam ne bodo niti opazili in boš prav gotovo sama obstala nekje ob strani. Poleg tega se ti zdi, da si majčkeno preokrogla in da nimaš veliko smisla za oblačenje. Ko gledam nazaj, ne razumem, zakaj si tako negotova. Prepusti se! Ni treba, da imaš vse pod kontrolo in da imaš v glavi že vnaprej vse neprijetne scenarije, ki bi se lahko zgodili. Življenje je pustolovščina! Zabavna, včasih nevarna, a vedno polna presenečenj. Rada bi ti dejala, da pojdi ven! Boš videla, ljudje bodo zelo radi v tvoji družbi. Naj ti prišepnem – nekega dne boš čisto premagala negotovost. Stala boš na koncertnih odrih največjih dvoran v državi. Publika bo pela s teboj in čutila boš neverjetno lepo energijo, ki bo tekla med vami.

In, daj no, sprosti se glede šole in učenja! Prisežem, da nikoli ne bo nikogar zanimalo, ali je bil tvoj srednješolski uspeh odličen ali prav dober. Res! Čisto nikogar ne bo zanimalo. Če boš hotela, da vedo, se boš morala sama pohvaliti, pa tudi potem to ne bo nikomur nič pomenilo. Zato ne visi toliko pri knjigah in še enkrat – za božjo voljo, sprejmi katerega od neštetih povabil tvojih prijateljic in odidi ven, zabavaj se in naredi kaj norega, prepovedanega, trapastega. Nekoč ti bo majčkeno žal, če ne boš!

Aja – ne pozabi vaditi kitare. Ob poletnih večerih ti bo na obali prišla zelo prav.

Vseskozi vsem na očeh

Bojim se, da bo tvoje delo kar precej zaznamovalo vsa področja tvojega življenja. Postala boš namreč zelo prepoznavno ime in mnogi bodo o tebi vedeli več kot ti sama.

Ko boš po Arijinem rojstvu prvič odšla na morje, te bo nekdo na plaži na skrivaj fotografiral. Fotografija bo pristala na naslovnici ene od takrat najbolj prodajanih rumenih revij in ti se boš počutila grozno. Ne le zato, ker bo slika zelo neprijazna in bo tvoje – od nosečnosti spremenjeno – telo prikazala v vsej njegovi nepopolnosti, marveč tudi zato, ker boš spoznala, da je tvoja zasebnost nepovratno in za vedno izgubljena. Zavedela se boš, da nikoli ne boš mogla nadzorovati tega, kakšno podobo ti bodo pripisali v javnosti. Včasih ti bo naklonjena in te bo razveselila, mnogokrat pa boš zaradi izkrivljenih ali krivičnih zgodb jokala.

Izguba zasebnosti in zasebnega življenja je cena, ki jo plačaš, ko postaneš znana. Zelo visoka cena! Včasih previsoka. Vendar se boš naučila, da ima slava (ali medijska prepoznavnost) tudi prednosti. Lahko jo uporabiš za kaj dobrega. In jo tudi boš. Tvoje ime bo leta privabljalo poslušalce in v tem času boš darovala ogromno brezplačnih nastopov, pomagala zbirati denar, reševala živali in javno opozarjala na težave. Pogumna boš in vedno boš govorila tisto, kar boš čutila! Nikar nikoli ne spremeni tega, tudi ko ne bo najlažje ali ko te bo malo strah govoriti po resnici!

Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko
  • | Preko sistema DAB+ | po vsej Sloveniji

Kje smo vidni:

  • | Telemach | Kanal 19
  • | Telekom | Kanal 21
  • | T-2 | Kanal 16
  • | A1 | Kanal 24
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2024