Velikonočna tradicija se v veliki meri od države do države razlikuje. Nedvomno pa je danes že povsod za nami postni čas. V začetku so se kristjani postili v ponedeljek in četrtek, kasneje pa so spremenili dneve postenja v sredo in petek. To so spremenili zato, ker naj bi bil na sredo Kristus izdan, v petek pa križan. V kasnejšem obdobju se to postenje podaljša na cel teden, še nekoliko kasneje pa na 40 dni. Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post (brez uživanja mesa in mesnih izdelkov), na veliko soboto pa se velikonočne dobrote blagoslovijo (žegnajo), te se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk.
Kaj pa na velikonočni ponedeljek? Ta je po osamosvojitvi v Sloveniji podobno kot v večini evropskih držav dela prost dan. Po običajih je namenjen izletom, sprostitvi, obiskovanju sorodnikov in prijateljev. Po številnih slovenskih krajih je navada, da na ta dan pripravijo tudi posebne igre s pirhi.
Če je tudi vaš hladilnik poln ostankov velikonočne šunke, pirhov in podobnih dobrot, je čas, da jih porabite.
Pirhe oziroma trdo kuhana jajca lahko uporabimo za pripravo sendvičev, solat, namazov in prigrizkov. Tako na povsem enostaven način, zgolj z nekaj dodatnimi sestavinami, hitro pripravimo nove jedi.
Če se odpravljate na kakšen izled lahko na hitro pripravite jajčni namaz in ga dodate v vaše sendviče.
Sestavine:
4 rezine polnozrnatega kruha
4 jajca
250 g pretlačene skute
3 ščepce soli
1 ščepec mletega popra
50 g kisle smetane
2 kisli kumarici
1 žlička gorčice
3 vejice drobnjaka
Dve jajci drobno sesekljamo, dve pa narežemo na tanke rezine.
Vejice drobnjaka operemo, osušimo in drobno sesekljamo. Na manjše koščke narežemo kisli kumarici. Sesekljana jajca, drobnjak, kisle kumarice, skuto, kislo smetano, gorčico, sol in poper damo v skledico in z vilicami dobro pretlčačimo, da dobimo kremast jajčni namaz.
Jajčni namaz namažemo na rezine kruha ali v sendvič, ki jih obložimo še z jajčnimi rezinami in še kakšnimi sestavinami po lastnem okusu.