Veseljaki z vami delimo recept priprave sladice, s katero se je naš Žiga Deršek v 1. oddaji MasterChef Slovenija uspešno uvrstil v naslednji krog ter si tako priboril mesto na balkonu! Priprava te okusne sladice vam bo vzela 20 minut časa za pripravo in 20 minut časa za pečenje, skupaj 40 minut.
Žiga Deršek in Karim Merdjadi
POSTOPEK
- Za jabolčni otoček iz moke, masla, sladkorja, jajca, limonine lupinice in ščepca soli naredimo krhko testo za pito, ki naj počiva na hladnem vsaj 5 minut.
- Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. V posodi zmešamo naribano jabolko, sladko smetano, sladkor, jajce in cimet.
- Vdolbinice pekača za mafine premažemo z maslom. Krhko testo razvaljamo na debelino 0,5 centimetra in iz njega izrežemo tri kroge, ki jih vstavimo v namaščene vdolbinice. Napolnimo jih s pripravljenim nadevom in pečemo v ogreti pečici 20 minut.
- Pečene otočke ohladimo, medtem pa pripravimo vanilijevo omako. Sladko smetano in mleko zavremo skupaj z vanilijevim strokom in žlico sladkorja. Rumenjake penasto umešamo s preostalim sladkorjem. V tankem curku primešamo prevreto mešanico mleka in smetane (vanilijev strok odstranimo). Zmes vlijemo v kozico in jo segrevamo na 82 stopinj Celzija in medtem ves čas mešamo, da se zgosti. pripravljeno omako pokrijemo na dotik s folijo za živila in jo ohladimo.
- Na krožnik najprej serviramo ohlajeno vanilijevo omako ter na sredino položimo jabolčni otoček. Pripravljeno sladico postrežemo.
Sestavine za 3 osebe:
Krhko testo
60g moke / 40g masla / 20g sladkorja / 1 jajce / ščepec soli / limonina lupinica
Nadev
1 naribano jabolko / cimet po želji / 1 žlička sladkorja / 5 žlic sladke smetane / 0,5 jajca
Omaka
150ml sladke smetane / 50ml mleka / 2 žlici sladkorja / 2 rumenjaka / 1 strok vanilije / ščepec soli
Spremljajte oddajo in našega Žiga vsak četrtek in petek ob 20.00 na POP TV v oddaji MAsterChef Slovenija.