»Regrat je zame znanilec pomladi, in to še pred lastovkami. Letos pomlad sploh prehiteva in lepo jo je zajeti s polno žlico … no, vilicami regrata. Zdaj je zame najslajši in najbolj nazobčan. Francozi imajo zanj najbolj posrečeno ime, pravijo mu dents de lion. Pa saj je res, kot da bi pogledal v gobec mladega leva, poln drobnih nazobčanih čekanov,« se nasmeji televizijska voditeljica Mojca Mavec, ki prisega na regrat z jajcem, krompirjem in ocvirki. »Tega recepta sicer nisem zasledila nikjer po svetu. Italijani ga velikokrat vkuhajo v juhe in enolončnice. Odličen je tudi za pesto. Sploh se mi zdi pesto odličen nadomestek za rukolo.«
Tudi nabira ga rada sama. »Pri tem je tako kot z jurčki in borovnicami. Treba je poznati skrite lokacije, najbolje kak travnik, ki še ni pognojen. Tam je najboljši! K sreči jih je še nekaj v Sloveniji.« Tudi sicer začne prikupno rdečelasko pomlad navduševati že zelo zgodaj. »Običajno se začne takoj po maškarah, komaj pokopljemo pusta, me že malo zaziba pomladno razpoloženje, ne hodim po pločniku, temveč lebdim nad njim, v stanovanju se pojavijo prvi šopki tulipanov in težko zlezem nazaj v črn zimski plašč. Pomlad je lepa, a kaj ko zadnje čase pride prezgodaj, potem spet nekam pobegne, in ko že misliš, da je ne bo več nazaj, sredi maja preseneti z najlepše plati.«