Tanja Žagar je znana po tem, da zna uživati na več področjih v življenju. Med drugim je to tudi kuha. Uživa v peki slaščici in eksperimentiranju na štedilniku, ko ji kaj dobro uspe, je pa to na meniju kar nekaj časa.
Njena limonina pita je bila na primer na repertoarju kar pol leta, po večkrat na teden, dokler se ga niso naveličali vsi prijatelji, no potem pa je našla nov izziv.
Najprej pripravimo krhko testo. V večjo skledo presejemo moko, sladkor v prahu in sol. Presejane sestavine dobro premešamo, nato pa po mešanici potrosimo na kocke narezano hladno maslo. Maščobo s konicami prstov vgnetemo v suhe sestavine in mešanico pri tem dvigamo, da postane zračna in podobna drobtinam. Dodamo rumenjak in vodo ter vse skupaj s hladnimi rokami na hitro zgnetemo v testo, ki ga oblikujemo v kepo, sploščimo v disk, zavijemo v folijo za živila in za 30 minut shranimo v hladilnik.
Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v približno 28 cm velik krog, ki ga previdno prestavimo v okrogel pekač za pite s snemljivim obodom (premera 23-24 cm). Testo nato s prsti nežno pritisnemo ob dno in obod pekača, odvečno testo pa odstranimo s pomočjo valjarja ali pa ga odrežemo z nožem. Dno pite na več mestih prebodimo z vilicami. Pekač s testom zavijemo v prozorno folijo za živila in ga za 30 minut shranimo v zamrzovalnik.
Medtem pripravimo limonino jajčno kremo. V skledo dodamo jajca, rumenjake in sladkor. Sestavine z ročno metlico mešamo toliko časa, da jajca razpadejo, sladkor pa se povsem stopi. V jajčno zmes nato vmešamo naribano limonino lupinico, limonin sok in na koncu še sladkor smetano.
Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija. Rešetko v pečici nastavimo na srednjo višino.
Pekač vzamemo iz hladilnika. Testo pokrijemo s papirjem za peko (alufolijo) in ga obložimo s kroglicami za peko ali suhimi fižolovimi zrni. Pekač za 15 minut potisnemo v ogreto pečico, nato pa previdno odstranimo papir za peko in kroglice ter testo pečemo še 10-15 minut oziroma toliko časa, da se zlato rjavo obarva.
Temperaturo pečice znižamo na 150 stopinj Celzija. V testeno osnovo vlijemo pripravljeno jajčno zmes in pito pečemo še 17-20 minut oziroma toliko časa, da se limonina krema lepo strdi.
Pečeno pito najprej ohladimo na sobno temperaturo, nato pa jo še za 2 uri shranimo v hladilnik. Pred postrežbo jo po vrhu potrosimo s sladkorjem v prahu. Ponudimo s stepeno smetano in svežimi malinami ali jagodami.
MESNA ROLADA po Tanjino:
Na pekač naribate sir, nanj narežete na tanko krompir, za 20 minut pečete v pečici, vzamete iz pečice,
namažete s pasirano skuto (v njo vmešate popraženo špinačo),
dodate mleto meso popraženo, na čebuli in mocarelo.
Zavijete v rolado, potem pa vse skupaj vrnete še za pol ure v pečico in postrežete.
Pa dober tek!