Ker sem ljubiteljica španske hrane, kulture in temperamenta, se tukaj res počutim kot doma,« priznava naša simpatična Veseljakova voditeljica Ajda Mlakar, ki je Barcelono obiskala že četrtič. »Eden lepših postankov je bilo zagotovo mestece Tossa De Mar, kjer se tik ob glavni mestni plaži razprostira staro mestno jedro z obzidjem in trdnjavo – resnično romantično,« pove sogovornica in poudari, da jo je navdušila tudi rajska plaža Aigua Blava, kjer je morje smaragdne barve.
»Lepo je bilo to čudovito in tudi precej divjo obalo opazovati tudi z morske strani – zagotovo pa z barko lažje poiščeš tiste najbolj skrite in čudovite kotičke. V vsakem primeru pa je Španija država, ki se lahko pohvali tako z izjemno zgodovino kot tudi s plažami in vrhunsko kulinariko. Obožujem tržnice in v Barceloni je to vedno prva stvar, ki jo obiščem. Rada se sprehajam med pisanimi stojnicami, ki ponujajo praktično vse, kar ti srce poželi – vsako leto si tam obvezno privoščim morske dobrote in odlične naravne sokove.« Sicer pa Ajdi ustreza španski način prehranjevanja, ki je v resnici samo še ena oblika druženja. »Pri njih je precej običajno, da naročijo več različnih tapasov oziroma prigrizkov, ki jih potem pokušajo in delijo z družbo. Eden mojih najljubših pa je še vedno tisti pravi klasični catalan tomato bread in pa seveda temni španski iberski pršut.« Posebno doživetje je bilo tokrat tudi umetniške narave. Simpatična temnolaska je namreč navdušena nad umetnikoma, ki sta v Barceloni pustila globoke sledi, Antonijem Gaudijem in Eusebijem Güellom. »Mene je najbolj prevzel nadrealistični Park Güell, ki je umeščen tudi na seznam Unescove kulturne dediščine.«