Slastna orada na žaru s špinačno omako in ocvrtim kruhom

Ajda je Damjanu prinesla sestavine iz Spara.

Ajda je Damjanu prinesla sestavine iz Spara. Foto: VR

V prvi oddaji Kralj svoje kuhinje sta ustvarjala Ajda Mlakar in Damjan Fink

V prvi oddaji Kralj svoje kuhinje je je Ajda Mlakar šla na Dolenjsko, k Damjanu Finku v hišo Fink, v Irčo vas pri Novem mestu. Kuharskemu mojstru je za izziv iz Spara prinesla štiri orade, špinačo, limete, kruh in oljčno olje, da bi Damjan iz tega naredil lep in okusen krožnik. Damjan se je izziva lotil z navdušenjem. Damjanu pravijo tudi "dolenjski mornar", saj je njihova gostilna znana tudi po vrhunski morski hrani.

Ajda Mlakar in Damjan Fink
Ajda Mlakar in Damjan Fink sta v oddaji tvorno sodelovala.
Veseljak

V svoji gostilni je med težkim obdobjem korone gostil japonskega kuharja, ki ga je naučil vse skrivnosti, kako ravnati z ribami. Nekoč so s Hrvaške dobili ogromno tuno, dvigniti so jim jo pomagali gasilci. Damjanu v domači gostilni pomaga njegova prijazna žena Tanja.

Posnetek zaslona 2024-10-08 172520.png
Žena Tanja je Damjana zelo, zelo pohvalila. Da je zares dober mož.
VR

Zaradi nečakinje se je naučila peči izvrsten brezglutenski kruh, ki ga pohvalijo tudi gostje. Imata dva otroka. Tanja je Damjana kot moža izjemno pohvalila, češ da razume tudi njen ženski svet.

Posnetek zaslona 2024-10-04 182044.png
Nastal je izvrsten krožnik. Lahko ga ustvarite tudi doma.
VR

Ajda je Damjanu pri ustvarjanju krožnika ves čas pridno pomagala in pri tem prijazno klepetala.

Posnetek zaslona 2024-10-04 182138.png
Krožnik in pripadajoče vino je poskusila tudi Danica Lovenjak.
VR

Na koncu se jima je pridružila še novinarka in vremenarka Danica Lovenjak, ki je krožnik z orado in špinačno omako zelo pohvalila. Sommelier Gregor Kren jim je h krožniku svetoval ustrezno vino. Z mehurčki in »roza«, ker je vedel, da ima Danica vse to zelo rada.

Posnetek zaslona 2024-10-04 182003.png
Damjanu pravijo tudi dolenjski mornar, saj se zares spozna na pripravo vseh vrst rib.
VR

Tukaj pa je še recept za pripravo izvrstnega morskega krožnika, ki sta ga v prvi oddaji tako uspešno sestavila Ajda in Damjan: 

Orada na žaru s špinačno omako in ocvrtim kruhom

Posnetek zaslona 2024-10-04 182032.png
Orada na žaru s špinačno omako in ocvrtim kruhom
VR

Količina: za 4 osebe

Sestavine:

-4 orade

-½ štruce belega kruha

-300 g sveže špinače

-4 bio limete

-oljčno olje

-sol

Priprava:

  1. Orado očistimo in filiramo, nato pa posolimo in naoljimo.
  2. Kruh narežemo na manjše koščke in na hitro pocvremo v olju do zlato rjave barve. S penovko jih poberemo iz olja, preložimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in v pečici, segreti na 160 °C, sušimo od 30 do 40 minut.
  3. Špinačo podušimo v ponvi na oljčnem olju, da nekoliko uplahne, nato pa jo prihranimo na krožniku.
  4. Fileje ribe popečemo žaru, med peko pa jih večkrat obrnemo.
  5. Špinačo damo v kuhinjski mešalnik, dodamo 2 dcl vode in 1 dcl oljčnega olja ter zmešamo v gladko maso. Po potrebi dodamo več tekočine. Pred koncem mešanja špinačno omako solimo in vanjo naribamo limetino lupinico.
  6. Popečen kruh skupaj s papirjem za peko preložimo iz pekača, ga lepo razporedimo, prekrijemo s še eno plastjo papirja za peko in povaljamo z valjarjem, da dobimo drobtine. Te preložimo nazaj na pekač in še 5 minut sušimo v pečici, da postanejo zares hrustljave.
  7. Na krožnik razporedimo omako in fileje orade ter jih posujemo z drobtinami in limetino lupinico. Jed okrasimo z zelišči in jedilnim cvetjem, na primer cvetovi buč, pehtranom, ognjičem, borečem ali sončnicami.

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko
  • | Preko sistema DAB+ | po vsej Sloveniji

Kje smo vidni:

  • | Telemach | Kanal 19
  • | Telekom | Kanal 21
  • | T-2 | Kanal 16
  • | A1 | Kanal 24
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2024