Če kdaj prebirate starejše romane in tam piše, da so se na pojedinah basali s kopuni, pa niste vedeli, kaj je to, je skrivnost razkrita: v oddaji Kralj svoje kuhinje, ki jo lahko vidite na TV Veseljak Golica in na Aktual TV, je Ajda razkrila, da je to »obrezan« ali »kastriran« petelin. In v gostilni Kunst v Leskovcu pri Krškem, ki jo je Ajda obiskala, so kopuni redno na meniju. Kopuni in krškopoljci, oboji iz proste reje.
Tudi zaradi tega je chef Stefan Ledenčan dal v pečico kopuna in krškopoljca, kopuna kar celega, od krškopoljca pa je vzel samo steak ali T bone. Zraven je postregel gratiniran krompir, narastek iz mlincev in dušeno rdeče zelje.
»Ajda je zelo pridna in če bom imel kdaj gnečo, jo bom spet povabil v kuhinjo«, je Stefan pohvalil Ajdo. Natakar Nejc Petan pa je Stefana pohvalil, da je za hece, a če Nejc s heci pretirava, ne dobi malice. Skrita gostja je bila Nuša Derenda, ki je na okusno pojedino prinesla svojo dobro energijo. Obujala je spomine na leta, ko je nastopala prav v tej gostilni. V njej je tudi pisano opremljena soba z njenim imenom. Tudi kopuna Nuša od nekdaj obožuje. V to gostilno pa vedno rada pride, četudi samo na kavo.
Ajda pa nam je zaupala: "Tokratni krožnik je bil zame nekaj posebnega, ker še nikoli nisem slišala za kopuna, ki je bil osrednja sestavina naše jedi. Lepo se je bilo naučiti in okusiti nekaj novega. Navdušena sem bila tudi nad ambientom gostilne Kunst, ki je tesno prepleten z umetniškimi deli."
Oddajo Kralj svoje kuhinje si lahko ogledate vsak ponedeljek ob 20.00 na TV Veseljak Golica, ponovitev v nedeljo ob 20.00.
Recept:
za pečenega kopuna
1 kopun (ali večji piščanec)
sol
poper
za gratiniran krompir
600 g krompirja
4 dl sladke smetane
sol
za narastek iz mlincev
300 g mlincev
3 jajca
4 dl sladke smetane
½ gomoljne zelene
2 korenčka
1 žlica peteršilja
1 ščepec timijana
2 žlici drobtin
olje
za dušeno rdeče zelje
½ glave rdečega zelja
2 jabolki
2 rdeči čebuli
1 žlička cimeta
olje
sol