Mini intervju pred novo oddajo: te tri jedi bi Lovro prepovedal

Lovru srce najbolj zaigra ob sirovih štrukljih z mlekom in sladkorjem, ki mu jih je nekoč pripravljala prababica Fani.

Lovru srce najbolj zaigra ob sirovih štrukljih z mlekom in sladkorjem, ki mu jih je nekoč pripravljala prababica Fani. Foto: Jon Razinger

Na TV Veseljak Golica prihaja nova kuharska oddaja, ki bo začinjena s humorjem in pristnostjo– vse to pa bo na krožnik prinesel voditelj Lovro Prešiček.

Njegova kulinarična pot se je začela v domači kuhinji, ob babičinih trikih, študentskih spodrsljajih in (pre)polnih loncih.

Oddaja Slovenske kuharice bo na sporedu vsak ponedeljek ob 20. uri, ponovitev pa vsako sredo ob 18. uri. Prva oddaja prihaja na male ekrane že 6. oktobra.

V vsaki oddaji bomo spoznali eno slovensko kuharico, ki bo pripravila tradicionalno jed, kot so jih kuhale naše mame in stare mame. Vse bo pripravljeno iz domačih slovenskih sestavin, Lovro pa bo ob strani ravno prav navihan in radoveden, da bo zastavljal prava vprašanja in skupaj z gledalci odkrival bogastva slovenske kuhinje.

Prijavite se

Kuharice prihajajo iz vseh kotičkov Slovenije, kjer so doma najboljše mojstrice, ki jih moramo spoznati vsi.

Če tudi vi poznate kakšno kuharico, ki pripravlja posebno jed iz vašega kraja, ali pa ste to vi, se lahko prijavite na kuharice@veseljak.si.

Lovro Prešiček, Slovenske kuharice
V oddaji bodo kuhale najboljše kuharice iz vseh koncev Slovenije.
Jon Razinger

Pred prvo oddajo pa smo Lovra povprašali, kje so njegove največje zmage in kje polomije med lonci in kuhalnicami.

Katera je bila tvoja največja kuharska zmaga pred to oddajo – in katera

največja polomija?

Največja kuharska zmaga je bila, ko sem osvojil lupljenje čebule in

česna. Ne zgolj jok, tudi lepljivi prsti so me motili. Pa mi je stara

mama pokazala trik za sekljanje in lupljenje. Od takrat naprej veliko

raje kuham in lupim. Največja polomija pa je zagotovo pica, ki sem jo v

študentskih letih namesto na pekač položil direktno na rešetko pečice.

Pa se je stopila. Po celotni pečici. Sem se pa takrat vsaj naučil

čiščenja.

Ko se kamere ugasnejo: pomiješ posodo ali jo raje pobrišeš?

Včasih bi jo raje pobrisal - ven s kuhinje, da nebi bilo treba čistiti.

Danes je drugače. Če bi jo pobrisal, bi jih dobil okoli ušes. Tako da

sem se naučil pomivanja in brisanja. Sem se pa naučil tudi, da če posodo

dovolj dolgo pustiš v pomivalnem stroju, se slej ko prej posuši sama.

Tehnologija je res super za bolj lene ljudi.

Imaš kakšno skrivno kuharsko navado, ki bi jo kuharske mojstrice

verjetno pospremile z »joj, Lovro«?

Med kuhanjem porabim preveč papirnatih brisač. Poleg tega pa vedno

skuham preveč hrane. To imam po babici Milici, ki je ponavadi skuhala

kosilo ne samo za domače, temveč za nahraniti cele Radeče in Sevnico

ter vse vasi vmes. To se me še danes drži. `Boljš preveč kot premal.`

Lovro Prešiček.jpg
Čebula, korenček in jajca - to so tri sestavine, za katere Lovro pravi, da ga najbolj opisujejo.
Jon Razinger

Kdo po koncu snemanja poje vse tisto, kar ostane?

Naša snemalna ekipa mora med celotnim snemanjem brisati sline in

poslušati kruljenje v želodčkih medtem, ko mi kuhamo. Zato si po

snemanju seveda zaslužijo pojesti vse kar smo skuhali. Ker stran pa ne

bomo metal!

Vsaka kuharica v oddaji prinese s seboj del svojega kraja. Kateri del

Slovenije te sicer najbolj preseneča, navdušuje s svojo kulinariko

tradicijo, ljudmi?

Presenetijo me tisti edinstveni recepti, ki so značilni za

specifične kraje. Najbolj me je presenetila uporaba tepk s kraja Zasip

pri Bledu. Od glavnih jedi, sladic in prilog – vse lahko pripravimo iz njih.

Pred kuhanjem nisem poznal niti tepk, niti Zasipa, vendar sva s

kuharico Bojano odkrila vso zgodovino teh hrušk in receptov, ki izhajajo

prav z njenega kraja in predvsem iz njene kuhinje.

Če bi moral eno slovensko jed vzeti s seboj na samotni otok – katero bi

izbral?

Verjetno bi vzel kranjske klobase in matevža. Ne samo zato, ker jih

Obožujem, temveč tudi zato, ker bi lahko veliko kranjsko klobaso uporabil

kot rešilni obroč, matevž bi mi delal pa družbo.

Kaj ti je bilo kot otroku na krožniku najhujše »mučenje« – in kaj

največji užitek?

Najbolj sem se mučil z ajdovimi žganci, ki mi še danes ne dišijo preveč.

Pa čeprav imam mojo Ajdo Mlakar izjemno rad. Največji nasmešek pa se je

razkril, ko je moja prababica Fani na mizo prinesla svoje sirove

štruklje z mlekom in sladkorjem. To bi lahko jedel vsak dan.

Lovro Prešiček, Slovenske kuharice.jpg
Prva oddaja bo na sporedu 6. oktobra ob 20. uri.
Jon Razinger

Sladko ali slano, kaj te prej premami?

Sladkega se človek prehitro naje, zato bi raje izbral slano. Sem le

velik oboževalec morske hrane in piva. In slana hrana ter pivo - sta

boljša prijatelja kot Poštar Lojz in Zinka.

Katere tri sestavine bi po tvojem mnenju najbolje opisale tvojo

osebnost?

Čebula, ker imam veliko plasti in ker ob dobri hrani zajokam. Korenček,

ker je ozek in dolgi - kar so besede s katerimi me ljudje večkrat

opišejo. Jajca - ker mi včasih, po pričevanju bivših deklet - manjkajo.

Če bi moral eno jed pripraviti sodobnemu Slovencu in eno svoji prababici

– kaj bi izbral?

Sodobnemu Slovencu bi pripravil ričet, ker mislim, da ima sodobna

mladina veliko zadržkov že samo zaradi imena. A ker vem, kako je

pripraviti odličen ričet, primeren tudi za "moderne" okuse, mislim da bi

jih pozitivno prepričal. Prababici pa bi skuhal nekaj, kar še ni

pripraviti tako dobro, kot jih je pripravila ona.

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko
  • | Preko sistema DAB+ | po vsej Sloveniji

Kje smo vidni:

  • | Telemach | Program 9
  • | Telekom | Program 21
  • | T-2 | Program 16
  • | A1 | Program 24
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2025