Pirejasta, z naribanim sirom zabeljena jed iz kuhanega krompirja in repnih listov, lahko tudi zeljnih, radičevih, regratovih, stročjega fižola ali kakšne druge zelenjave. Ime jedi je povezano z načinom priprave, saj sestavine s kuhalnico mečkajo ali »štokajo«.
Nekateri jedi torej iz iz krompirja in svežega zelja rečejo FRIŠNU ZELJE, ponekod znana tudi kot "mauta".
Krompir olupimo in ga damo kuhati v dovolj velik lonec. Solimo.Pripravimo si zelje - zeljne liste ločimo med seboj ter odstanimo stržen (trdi del zeljnega lista).Zadnjih 10 minut kuhanja krompirja dodamo liste zelja. Količino si prilagodimo po svojem okusu. Razmerje je navadno 1:1 ali pa je krompirja več kot zelja.Ko je kuhano, v drugo posodo odlijemo 2/3 tekočine.Krompir in zelje popopramo (malo več kot se jedi navadno popra) in pretlačimo. Vse skupaj mora biti nekako srednje gostote (kot "mauta" oz. malta) zato po potrebi prilivamo tekočino, v kateri se je kuhal krompir in zelje.
Krompir olupimo in ga damo kuhati v dovolj velik lonec. Solimo.Pripravimo si zelje - zeljne liste ločimo med seboj ter odstanimo stržen (trdi del zeljnega lista).Zadnjih 10 minut kuhanja krompirja dodamo liste zelja. Količino si prilagodimo po svojem okusu. Razmerje je navadno 1:1 ali pa je krompirja več kot zelja.Ko je kuhano, v drugo posodo odlijemo 2/3 tekočine.Krompir in zelje popopramo (malo več kot se jedi navadno popra) in pretlačimo. Vse skupaj mora biti nekako srednje gostote (kot "mauta" oz. malta) zato po potrebi prilivamo tekočino, v kateri se je kuhal krompir in zelje.
V ponvi na olju pocvremo kocke pancete (ali pršuta) in na rezine narezan česen (pazimo, da česna ne pocvremo preveč - če postane rjav, je grenkega okusa). Vse to zlijemo v lonec s krompirjem in zeljem ter zmešamo.Jed lahko kombiniramo z ocvrtimi fileji piščanca, svinjskim mesom, ražnjiči ... ter paradižnikovo solato.