Gojenje kalčkov

Gojenje kalčkov - Garden Shop

Gojenje kalčkov - Garden Shop Foto: Garden Shop

Zdravi in sveži kalčki naj bodo del našega jedilnika vsak dan ...

Pozimi težko gojimo svežo zelenjavo, zato je potrebno poiskati alternativo za vitamine. Prav kalčki vsebujejo veliko hranilnih snovi, kot so vitamini, minerali, vlaknine, antioksidanti, potrebni za naše telo. Ti kalčki so primerni za solate, juhe, prigrizke, smutije, zelenjavne jedi. Kalčke uporabljamo v mladem obdobju tako, da rastlina iz semena počrpa vse vitamine, minerale, sladkorje za začetek razvoja. To pomeni, da imajo kalčki celo do 40 krat večjo vsebnost vseh hranljivih snovi kot običajna zelenjava.

Zdravi in sveži kalčki naj bodo del našega jedilnika vsak dan ...

Kako izbrati prava semena?

Izbrati moramo kakovostno seme, ki je preverjeneo, brez plesni, čisto, brez drugih snovi, najbolje ekološko seme. To nam zagotavlja, da ni tretirano z fitofarmacevtskimi sredstvi, je brez pesticidov in neoporečno. Izbiramo lahko med različnimi vrstami semeni, ki imajo različne okuse in kalijorazlično dolgo. Primerna semena so: lucerna, repica, kreša, blitva, špinača, peteršilj, mungo fižol, soja, sončnica, redkev, brokoli, rdeče zelje in druga semena.

Semena so izpostavljena določeni temperaturi, zraku, vlagi in zaradi kemijskih sprememb semena začnejo kaliti. Nekatera semena vzkalijo že po 1 do 2 dneh, druga po 3 do 4 dneh; odvisno od vrste semena. Kalimo jih toliko časa, da se razvijejo klični listi iz semen in so za uporabo.

Kakšna posoda je primerna?

Kalčke lahko gojimo v različnih posodah (v kozarcih, pladnju, krožniki, različno oblikovani kalilniki). Eden izmed najbolj primernih so zagotovo kozarci z mrežastim pokrovom, ki nudijo pretok zraka in tako kalčki ne zgnijejo. Plitve skodelice uporabljamo za kaljenje semen, ki izločajo sluz, to sta kreša in gorčica.

V kozarcih kalimo semena, ki se ne obdajo s sluzjo. Vzgoja kalčkov v kozarcih je primerna za večja semena ter tudi manj zahtevna semena, kot so mungo fižol, lucerna, soja, leča, sončnica, itd. Primerno je, da so kozarci med kaljenjem postavljeni poševno, saj je površina kaljenih semen največja in do njih kroži več zraka in svetlobe. Zato so najbolj uporabnikozarci z mrežastim pokrovom.

Postopek priprave za kaljenje

- Semena najprej namočite v vodo tako, da jih stresete v kozarec z mrežico. V vsak kozarec namočite vsako vrsto semena posebej. Različno velika semena se različno dolgo namakajo. Naprimer bolj fina semena kot je leča, se namaka od 1 do 5 ur, večja semena kot je npr. mungo fižol pa od 8 do 12 ur.

- Nato vodo iz kozarca odlijte, da so semena samo navlažena in da se dobro zmehčajo (ne sme biti stoječe vode).

- Kozarce z mrežico postavite v temen in hladen prostor (najbolje v hladilnik), da semena začnejo kaliti od 1 do 3 dni. Hladilnik je idealen prostor za dobro shranjevanje, tudi če mraz nekoliko upočasni kalitev semen. Kaljenje se začne v roku 24 ur.

- Kalčke morate vsaj 2x dnevno dobro splakniti s tekočo hladno vodo. Pri tem bodite pozorni, da izpirate toliko časa, da je voda popolnoma bistra (ne sme biti motna). V poletnem času pa tudi večkrat dnevno, zaradi visokih temperatur zraka.

- Po nekaj dneh se bodo vzkalili kalčki, odvisno od vrste semen. Pred uporabo jih obvezno sperite z vodo.

Kalčke lahko tudi shranite tako, da vodo odtečete in v zaprti posodi shranjujete v hladilniku le nekaj dni. Lahko jih posušimo, zmeljemo in se uporabljajo kot začimba k jedem. Porabite jih čimprej oz. najkasneje v roku 5 dni.

Ne uživajte kalčkov, ki začnejoi rjaveti in so oveneli, ker obstaja nevarnost zastrupitve s hrano!

Na kaj moramo paziti pri gojenju kalčkov

Visoka temperatura lahko kalčke poškoduje, jih preveč segreje in se razvije plesen, prenizka temperatura pa lahko kaljenje upočasni. Zato mora biti temperatura ravno pravšnja. Za kaljenje je pomembno konstantno zračenje, da ne povzroča neprijetnega vonja in da ne zgnijejo. Če imajo kalčki zatohel vonj pomeni, da semena gnijejo in jih moramo takoj zavreči. Pri gojenju kalčkov je zelo pomembna higiena tako, da jih redno splakujemo z čisto vodo vsak dan večkrat.

Uporaba kalčkov

Kalčki so okusni, zdravi in hrani dajejo nek dodanek hranilni učinek. Lahko jih brezskrbno gojimo doma brez večjega napora, prostora in dela. Z njimi si nadomestimo svežo zelenjavo, ki jo nimamo pozimi in zgodaj spomladi, saj je osiromašena vitaminov in mineralov. Tako lahko pridelamo sami svojo zelenjavo doma, brez pesticidov in umetnih gnojil, saj kalčki potrebujejo samo vodo za vlaženje in pravilno skrb zanje.

Kaljena semena oz. kalčke shranjujemo v zaprti posodi in jih moramo uporabiti najkasneje v 5 dneh. Nato začnejo rjaveti, izgubijo svojo prehransko vrednost. Pred uporabo jih vedno speremo, šele nato uživamo v jedeh.

Prednosti uživanja kalčkov:

-imajo visoko hranilno vrednost

-enostavno gojenje različnih vrst semen

-samooskrba z zelenjavo, ki je pozimi osiromašena

-kalčki nam obogatijo jed in so vsestransko uporabni

-na naše zdravje vplivajo pozitivno in nam dajejo potrebne snovi (vitamine, minerale, antioksidante)

Ekološki kalčki zelena mungo fižola

Kalčki zelenega mungo fižola imajo hrustljav in svež okus. Bogati so z beljakovinami in škrobom. Ne vsebujejo olja. V času kaljenja se poveča vsebnost vitaminov: riboflavina je celo do petkrat več, niacina pa desetkrat. Bogati so tudi z vitamini E, A in C ter železom, kalcijem, kalijem, magnezijem in fosforjem. Uživamo jih lahko v zelenjavnih jedeh, riževih in ješprenjevih jedeh, testeninah, jajčnih jedeh, picah, pecivu.

Ekološki kalčki lucerne (alfa alfa)

Kalčki lucerne so zelo okusni (hrustljavi, mili, sveži) in vsebujejo veliko beljakovin. V času kaljenja se njihova količina poveča s 35% na 40%. Količina vitamin B1 oz. niacina se podvoji, ki ga je v semenu že tako veliko, v kalčkih pa ga je do sedemkrat več. Kalčki so bogati z vitamini B2, E, K, D in A ter fosforjem, kalcijem (petkrat več kot mleko), magnezijem, železom, kalijem in žveplom. Kalčki lucerne so bogati in zato jed osveži. Uživamo jih lahko v najrazličnejših jedeh kot so solate, nadevi, omlete, krompirjeve jedi, itd.

Vrsta semen in potreben čas za kaljenje:

Vrsta semena:

Čas kaljenja (uporabna zrelost – užitni kalčki):

Brokoli

5-7 dni

Bela gorčica

5-7 dni

Grah

3-4 dni

Por

10-14 dni

Leča

2-4 dni

Lucerna

4-6 dni

Rdeča pesa

6-8 dni

Rdeče zelje

4-5 dni

Redkev

5-7 dni

Soja

3-4 dni

Sončnica

3-8 dni

Vrtna kreša

5-7 dni

Mungo fižol

4-6 dni

Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko
  • | Preko sistema DAB+ | po vsej Sloveniji

Kje smo vidni:

  • | Telemach | Kanal 19
  • | Telekom | Kanal 21
  • | T-2 | Kanal 16
  • | A1 | Kanal 24
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2023